logo

 

Samarbetskontakter

Dunkers fr bron 0615 lowFlyktingbåt low 001Dunkers Kulturhus i Helsingborg är teaterprojektets direkta och största samarbetspartner och har i sin utställning ”På gränsen” vikt en avdelning åt den danska flykten. Där finns även en eka utställd, en båt som två danska ynglingar själva byggt av olika bräder och rott över sundet i. Vittnen hörde och såg dem när de kom iland någon dag i oktober 1943.

Judiska museet gång 0141 low

Det Dansk-Judiska Museet i Köpenhamn har i sin utställning även föremål och berättelser om flykten 1943. I den välsorterade bok-och presenthandeln finns flera skrifter som handlar om just denna period. Se sidan med litteraturförteckningar. De medverkar även med brett material på olika hemsidor om oktober 1943.

Museet ansvarar också för den arrangemangsförteckning som är upprättad inför 70-årsminnet. Där kommer föreställningen ”Ljus i oktobermörker” finnas med.

Loftet low  961hemsidan som kyrkan i Gilleleje har, finns en speciell undersida som presenterar de aktiviteter som till dags dato är planerade där i Gribskov kommune som byn tillhör.

Gilleleje Museum och Gilleleje Bibliotek har en intressant utställningsdel med bilder och dokument om flykten oktober 1943. Under den tiden engagerade sig väldigt många i befolkningen och de hjälpte till med att gömma och sedan få flyktingarna över sundet i olika båtar. Utanför museet finns en fiskebåt uppställd och där kan man se hur flyktingarna gömdes instuvade under däck.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Kulturmagasinet i Helsingborg (på Fredriksdal) har svarat för framtagning av underlag av olika slag, inklusive kopior på de inspelningar som är gjorda av Folklivsarkivet. Där kan vi kunnat ta del av intervjuer med röster av personer som berättar om flykt och insatser, röster som tystnat.

 

På lilla mysiga Vikens sjöfartsmuseum har en miniutställning öppnats med en nyframtagen modell med de olika flyktlinjerna över Öresund från Falsterbo i söder till Kullen i norr. Carl-Johan Jargenius har gjort båt- och husmodeller samt kompletterat utställningen med koncentrerad information och en del bildmaterial om flykten.

C-J Jargenius beskruren1052 lowHbg-Hör-linjer 1039 low

 

 

Kontakter har etablerats med Helsingörs Teater om möjligheten att arrangera ett gästspel av ”Ljus i oktobermörker” i Danmark.

 

Ljus i oktobermörker är en sida från
Comedie Compagniet/Kulturföreningen Kustliv
0705-780 790, info@comediecompagniet.se

Copyright LogicAlley-2013 | Admin