logo

Flyktingar på loftet  1010 lowRuth var 16 år och bodde i Köpenhamn. Sent en kväll, den 29 september ringer telefonen hemma hos henne. Föräldrarna uppmanar bryskt Ruth och hennes bror Benjamin att stiga upp. Bara någon timma senare är de alla på flykt med bara det absolut nödvändigaste nedpackat. För trots att de var danskar, vanliga danskar, hade familjen en judisk härkomst och nu skulle de förföljas och deporteras till koncentrationsläger.

(Bild från utställning på biblioteket i Gilleleje)

Så började föreställningen ”Ljus i oktobermörker” där man får följa Ruth och hennes familj. Sen blandas inslag av olika slag; musik från tiden varvas med historiska fakta om situationen i Danmark men också i Sverige, det handlar om ideella insatser men också om den nazism och antisemitism som frodades på 30-och 40-talet .

Föreställningens 60 minuter bjöd på många infallsvinklar som väckte tankar och ger insikt. Den var såväl en historielektion om vår lokala nutidshistoria som inspiration till egna berättelser och reflekterande om identitet och engagemang.

 

Ljus i oktobermörker är en sida från
Comedie Compagniet/Kulturföreningen Kustliv
0705-780 790, info@comediecompagniet.se

Copyright LogicAlley-2013 | Admin