logo

Ljus i oktobermšrkerHenrik Valentin, Johan Ohlsson och Elin Kortesalmi, foto Görgen Persson

Musikalisk berättarteater

Redan titeln ”Ljus i oktobermörker” säger mycket. Från det mörklagda Danmark flydde tusentals människor undan Gestapo i roddbåtar, fiskebåtar, skutor – ja, allt som flöt och gick att få tag i. Alla privatbåtar längs kusten var konfiskerade så det gällde att få tag i båtar från annat håll eller komma med i en fiskebåt som hade tillstånd.

Från den svenska kusten strålade ljusen välkomnande. Och just detta positiva mottagande lyste också emot de utsatta.

Föreställningen sattes upp genom samarbete med Dunkers Kulturhus och med stöd av Helsingborgs Kulturnämnd, Stiftelsen Svensk-Danska Kulturfonden samt Sparbanksstiftelsen Gripen samt Katz Judiska kulturfond.

Samlingsgbild low

 

Fokuserande musikteater
Tanken med ”Ljus i oktobermörker” var att skapa en föreställning som kunde rubriceras som musikalisk ”berättarteater”. Den gavs i TeatersalenDunkers Kulturhus i Helsingborg så kopplingar kunde göras till den pedagogiska verksamheten och utställningar i huset. Föreställningslängd var ca 60 spelminuter.

Föreställningen fokuserade på olika människoöden genom de gestaltande berättelserna om fängslande insatser och gripande levnadshistorier. De musikaliska inslagen fungerade som markörer för byten av skeenden och berättelser och som en form av ”Verfremdung”. För manus svarade författaren och dramatikern Henrik Valentin som också medverkade i föreställningen.

Övriga medverkande var skådespelaren och musikalartisten Elin J Kortesalmi samt musikern och kompositören Johan Ohlsson.

Premiären ägde rum den 2 oktober, som också var det datum då de första flyktingarna anlände efter det att Gestapo inlett förföljelsen den 1 oktober.

”Ljus i oktobermörker” gavs åtta gånger offentligt med såväl kvällsföreställningar som matinéer. Dessutom fick gymnasieskolornas elever möjlighet att se föreställningen vid fyra olika tillfällen dagtid.

Föreställningsfoton: Görgen Persson

Ljus i oktobermšrker

 

 

Ljus i oktobermšrkerLjus i oktobermšrkerLjus i oktobermšrker

Ljus i oktobermörker är en sida från
Comedie Compagniet/Kulturföreningen Kustliv
0705-780 790, info@comediecompagniet.se

Copyright LogicAlley-2013 | Admin