logo

Frihetsprogrammet 5 maj

Kommentarer inaktiverade för Frihetsprogrammet 5 maj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA70-årsminnet av Danmarks befrielse uppmärksammas på många sätt; i Danmark och Sverige. Meddelandet kungjordes den 4 maj, men officiellt trädde det i kraft 06.00 den 5 maj.

Helsingborgs Stadsteater framträder Henrik Valentin med ett gestaltande föredrag, ”När ljusen åter tändes på andra sidan sundet”. Ett sätt att uppmärksamma en dag som firandes stort i Helsingborg för 70 år sedan med fackeltåg och ett frihetsbål runt vilket 15 000 människor samlades.

Minnesprogrammet inleds med ett kortare anförande av Mats Sander, kommunfullmäktiges ordförande i Helsingborg.

Flyer Ljusen tändes 11

Minnesprogram 5 maj på stadsteatern

Kommentarer inaktiverade för Minnesprogram 5 maj på stadsteatern

Affisch Ljusen åter  tändesNu den 5 maj är det 70 år sedan Danmark befriades efter Andra Världskriget  invasion. På kvällen den 4 maj stod det klart att de tyska trupperna skulle kapitulera och på morgonen den 5 maj blev det officiellt. Detta firades såklart stort i Danmark men även i Sverige genom alla de danskar som av olika anledningar flytt över till vårt land. I Helsingborg vandrade ett fackeltåg genom staden ut till Viadukten där ett stort bål tändes som en hälsning till danskarna som nu äntligen kunde kasta ut sina mörkläggningsgardiner. Därför kallas det gestaltande föredraget: ”När ljusen åter tändes på andra sidan sundet”.

På Helsingborgs stadsteaters foajéscen kommer Henrik Valentin ha ett minnesprogram med insläpp kl 12 då restaurangen startar serveringen av ”Två röa och en grön”, det vill säga två röda danska korvar och en Tuborg Hof.

Det är fri entré till minnesprogrammet, som enligt planerna ska inledas av kommunfullmäktiges ordförande Mats Sander, men man bör boka i biljettkassan eftersom det är begränsat antal platser.

Klart med minnesprogram 5 maj

Kommentarer inaktiverade för Klart med minnesprogram 5 maj

Mot H-ör 0620 low

När ljusen tändes på andra sidan sundet
– ett minnesprogram om kriget, flykt och befrielsen av Danmark

Denna dag, den 5 maj, är det 70 år sedan Danmark befriades. Och det firades stort i Helsingborg av danskar som uppehöll sig i staden och dess omgivningar och av helsingborgarna. På kvällen kunde man åter se alla ljusen från fönster och gator på den danska sidan.

Planerna börjar utkristallisera sig för ett minnesarrangemang på foajéscenen vid Helsingborgs Stadsteater. Information om programmet som äger rum vid lunchtid och om biljetter läggs ut inom ett par veckor.

Programmet inleds av att en officiell representant för staden håller ett anförande. Sedan tar Henrik Valentin vid och berättar med ljud och bild om de dramatiska händelserna från ockupationen av Danmark den 9 april 1940 tills dess att de danska flyktingarna kunde återvända den 28 maj 1945 (länk till film på Youtube).

Ljus i oktobermšrker

Krig – flykt och befrielse

Kommentarer inaktiverade för Krig – flykt och befrielse

Planerna på att göra ett minnesprogram den 5 maj verkar inte helt lätta att förverkliga. För 70 år sedan – 5 maj 1945 – firades befrielsen av Danmark intensivt även i Sverige. Den Danska brigaden, en militär enhet på uppemot 4 500 man (även kvinnor ingick) som var utbildad och utrustad på svensk mark, den skeppades över på morgonen från Helsingborg till Helsingör under eskort av svenska marinfartyg. Bland de danska flyktingarna steg glädjen över att kunna återvända och den rödvita flaggan hissades överallt.

På kvällen denna efterlängtade dag gick ett fackeltåg genom staden ut till Viadukten där ett stort bål tändes. Kommunfullmäktiges  ordförande Karl Samuelsson höll entusiastiskt ett tal. Och på den danska sidan strålade åter ljus ut från fönster efter fem års mörkläggning.

Planerna är att utifrån föreställningen ”Ljus i oktobermörker” och det gestaltande föredrag Henrik Valentin hållit, göra ett minnesprogram på någon scen i Helsingborg, just denna dag. Arbetsnamn: ”När ljusen tändes igen på andra sidan sundet”. Problemet är att hitta en scen och en samarbetspartner som är villig att uppmärksamma denna väldigt minnesvärda dag i Helsingborgs historia. Det finns 2015 många anledningar att fira befrielsedagen även i Sverige. Den dagen och Danmarks befrielse berörde oss i högsta grad inte minst genom att vi tagit emot och välkomnat de judiska flyktingarna från grannlandet.

Henrik Valentin, Johan Ohlsson och Elin Kortesalmi vill uppmärksamma 70-årsdagen av den 5 maj med en minnesföreställning. Avsikten är att några gäster även ska delta.

Foto: Görgen Persson.

Föredrag 8 januari

Kommentarer inaktiverade för Föredrag 8 januari

Det gestaltande föredraget är baserat på den musikaliska berättarteatern ”Ljus i oktobermörker” som gavs på Dunkers Kulturhus i oktober 2013. Nu närmar vi oss den 5 maj 1945, dvs för 70 år sedan, då den tyska ockupationsmakten kapitulerade i Danmark. Den 6 maj anordnades ett stort fackeltåg i Helsingborg längs Drottninggatan ut till Viadukten där ett stort bål tändes som en hälsning till det befriade och åter upplysta Danmark.

Henrik Valentins föredrag handlar även om den historiskt föga uppmärksammade tiden då flyktingarna uppehöll sig i Sverige. Ett stort antal återvände den 28 maj då danska myndigheter nödtorftigt hade förberett mottagandet. För många flyktingar blev den första tiden smärtsam efter återvändandet.

Ljus i oktobermörker är en sida från
Comedie Compagniet/Kulturföreningen Kustliv
0705-780 790, info@comediecompagniet.se

Copyright LogicAlley-2013 | Admin