logo

Föredrag om flykten, mottagandet och vistelsen

Avfärd Hbg001Den 28 maj 1945 blev för många danska flyktingar en glädjens dag för då kunde de börja återvända till sitt hemland som de flytt från i oktober 1943.

Om bakgrunden till flykten, om stämningarna i Sverige och främlingsfientlighet (inte minst mot judar), flykten och den snabbt uppbyggda organisationen i Sverige för mottagningen av dessa tusentals flyktingar samt vad som hände sedan handlar Henrik Valentins föredrag. Mycket av villkoren för flyktingarna är okända för många, exempelvis fanns inte ”arbetstillstånd” utan ”arbetsplikt”. Och öppnade sommarpensionat innebar hösten 1943 ingen lyxtillvaro.

Efter den tyska kapitulationen i Danmark den 5 maj utbröt ett ivrigt firande i städer som Helsingborg. Ett långt fackeltåg vandrade den 6 maj genom staden ut till Viadukten där ett jättelikt bål tändes. Mottagandet i Danmark för dem som skulle återvände behövde organiseras med bostäder och förnödenheter. Det krävde viss tid, så först den 28 var det dags för ett stort antal att ta färjan över Sundet i Helsingborg.

Henrik Valentins föredrag är bildsatt och innehåller även dramatiserad gestaltning av vissa händelser.Ljus i oktobermšrker

Senaste ort och plats var Jonstorps Kultursällskap i slutet av september.

Information om föredraget: 0705- 780 790

info@fonemforlag.se

 

söndag / 141005

Stängd för kommentarer.

Ljus i oktobermörker är en sida från
Comedie Compagniet/Kulturföreningen Kustliv
0705-780 790, info@comediecompagniet.se

Copyright LogicAlley-2013 | Admin